İçeriğe geç

Olumsuz Mükemmeliyetçilik nedir

Olumsuz Mükemmeliyetçilik Nedir?

Olumsuz Mükemmeliyetçilik ya da Dinamik Mükemmeliyetçilik bir insanın kendisine, çevresine veya çalışma arkadaşlarına karşı beklentileri arasındaki farklılıkların kaynağı olan kişisel bir tutumdur. Olumsuz mükemmeliyetçilik, her bir durumda kendini mükemmel hissedecek kadar iyi olma, başarılı olma veya diğer insanların beklentilerini karşılamaya çalışma çabasının olumsuzluğudur.

Olumsuz mükemmeliyetçilik kişinin kendisini her zaman mükemmel hissetmeye çalışmasının yanı sıra, diğer insanların beklentilerini de karşılamaya çalışmasını içerir. Bununla birlikte, olumsuz mükemmeliyetçilik, kişinin kendini veya diğer insanları herhangi bir şekilde eleştirmesi gibi olumsuz davranışların da bir sonucu olabilir.

Olumsuz mükemmeliyetçilik, her ne kadar iyi niyetli olarak görünse de, zamanla stres, yorgunluk ve ruhsal problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kişi, kendini mükemmel hissetmeyi başarılamayacağı anlayışıyla yaşamak şeklinde düşünmeye başlayacak ve bu durumun stresli bir yaşam biçimi olarak daha fazla yaşanacağını anlayacaktır.

Olumsuz mükemmeliyetçiliğin tedavisi, kişinin kendisini daha uygun veya sağlıklı bir şekilde yönetmeye çalışmasını gerektirir. Kişi, kendisini kontrol etmeyi öğrenmeli ve diğer insanların beklentilerini karşılamaya çalışmamalıdır. Sağlıklı sınırlar koymak ve kişinin kendisine sürekli olarak kızmasını önlemek için zor olmayan ama etkili stratejiler geliştirmelidir.

Bir kişi, olumsuz mükemmeliyetçiliği üstesinden gelebilmek için, kendi içsel sesini anlamaya ve kendisiyle barışık olmaya çalışmalıdır. Kişinin, kendisini eleştirmeden önce, kendisini anlamaya çalışması, olumsuz düşüncelerini yenmek ve kendisini kontrol edebilmeyi öğrenmek için önemlidir.

Kişinin kendi kendine olumlu konuşmasını ve olumsuz düşünceleri kontrol edebilmesini öğrenmesi, olumsuz mükemmeliyetçiliği üstesinden gelmek için çok önemlidir. Ayrıca, olumsuz mükemmeliyetçiliği üstesinden gelmek için kişinin başkalarına karşı daha adil olması gerekir. Kişinin, başkalarının hatalarını kabul etmesi ve onları kendi hatalarını yargılamadan kabullenmesi gerekir.

Son olarak, kendini mükemmel hissetme arzusunun, olumsuz mükemmeliyetçiliğin kaynağı olduğu unutulmamalıdır. İnsanlar mükemmel olmaya çalışırken, bunun yerine kendilerini kabul edebilmeyi öğrenmelidir. Olumsuz mükemmeliyetçilik, kişinin hayatının her alanında stres ve zorlukları arttıracak ve onu psikolojik problemlere sürükleyebilecek bir durumdur. Bu nedenle, olumsuz mükemmeliyetçiliği üstesinden gelmek, kişinin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir