İstinaf mahkemesinin hangi kararları kesindir?
Muhalefet kararlarına itiraz ve itiraz usulü Muhalefet incelemesi sonunda verilen kararlara karşı itiraz süresi iki hafta olup, kararın muhataba tebliğinden itibaren başlar. Miktar ve değer 41.
İstinaf mahkemesi neye göre karar verir?
İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığını tespit ederse, kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder. Daha sonra ilk derece mahkemesini temsil eder ve dava dosyası üzerinde karar verir.
Her karar İstinaf’a gider mi?
Başka bir deyişle, temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz etmenin bir yoludur. Ancak, ilk derece mahkemelerinin tüm nihai kararları temyize tabi değildir. Bu konuda yasada ayrıntılı kısıtlamalar vardır.
Hangi kararlara karşı İstinaf yoluna gidilebilir?
(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.
İstinaf kabul edilirse ne olur?
İstinaf mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda ilk derece mahkemesinin ret kararını bozarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar vermiş; davanın esastan reddine karar verebileceği gibi, ilk derece mahkemesinin kabul kararını bozarak davanın kısmen reddine de karar verebilir.
Bir dava kaç kere İstinaf’a gider?
Temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarının üst mahkeme tarafından olgusal ve hukuki açıdan incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.
İstinaf neyi inceler?
İstinaf mahkemeleri, istinaf gerekçeleriyle sınırlı olmak üzere bu kararları inceler ve hukuka aykırılık veya diğer istinaf gerekçeleri olması durumunda kararı düzeltebilir veya yeni bir hüküm verebilir. Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu uyarınca, istinaf süresi 2 haftadır.
İstinaf kaç ay sürer?
İtiraz edilmesi halinde kararın hukuki uygunluğu yeniden değerlendirilerek uyuşmazlığa göre yeni bir karar verilecektir. İş mahkemelerinde itiraz süresi iki hafta ile sınırlıdır.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Özel kanunların kesin hükümlerine karşı dava açılamaz (CMK m. 272/3-c). Müsadere kararlarına, çocuklara veya akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerine veya tüzel kişilere karşı güvenlik tedbirlerinin uygulanmasına ilişkin kararlara karşı dava açılabilir.
Hangi karar kesindir?
Bu kararlar kesindir. Merkezi ve ortak sınavlar hakkındaki uyuşmazlıklarda, karara karşı itiraz halinde Danıştay kararları kesindir. İnfazın durdurulması başvurusuna ilişkin kararlara karşı itiraz halinde, itiraz makamının2 kararları kesindir. Dilekçelerin reddedilmesine ilişkin kararlar kesindir.
İstinaftan red geldi ne yapmalıyım?
Temyizden sonra, temyiz başvurusunda bulunmak için Bölge Mahkemesine bir dilekçe sunulmalıdır. Bu dilekçe, temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm ayrıntıları sağlamalıdır.
İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?
İstinaf Mahkemesi (Bölge Mahkemesi – Bam) Kararına Karşı İtiraz Son Tarihi Davalı aleyhine itirazlar, Bölge Mahkemesi (İstinaf Mahkemesi) kararının Cumhuriyet Başsavcılığına tebliğinden itibaren bir ay içinde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılmalıdır. Davalı lehine itirazda bulunmak için herhangi bir süre yoktur.
Hangi dosyalar İstinaf’a gider?
Yerel mahkemelerin kararlarındaki olgusal veya hukuki hatalara itiraz edilebilir. Ayrıca bölge mahkemesi itirazı incelerken, tarafların itirazlarında yer almasa bile, kararda tespit ettiği olgusal veya hukuki hataları dikkate alır.
İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?
İptal kararı, mahkemenin kararını iptal eder ve davayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.
İstinaf hangi hallerde duruşma açar?
İstinaf Mahkemesi, ceza davasının hızlı, kesin ve hakkaniyete uygun bir şekilde sonuçlandırılması için duruşma yapılmasının gerekli olduğuna kanaat getirirse duruşma yaparak karar verir.
Hangi karar kesindir?
Bu kararlar kesindir. Merkezi ve ortak sınavlar hakkındaki uyuşmazlıklarda, karara karşı itiraz halinde Danıştay kararları kesindir. İnfazın durdurulması başvurusuna ilişkin kararlara karşı itiraz halinde, itiraz makamının2 kararları kesindir. Dilekçelerin reddedilmesine ilişkin kararlar kesindir.
İstinaf kesinlik sınırı neye göre belirlenir?
Temyiz süresi, ilk derece mahkemesinin kararının tarihi esas alınarak belirlenir. Temyizin hukuki gücü, bölge mahkemesinin yani istinaf mahkemesinin kararının tarihi esas alınarak belirlenir. Teminat sınırı belirlenirken, sadece söz konusu taşınır malın veya alacağın değeri dikkate alınır.
İstinaf mahkemesi Red Kararı Yargıtay’a gider mi?
Temyiz esastan reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartları karşılanmışsa ceza davasını Yüksek Mahkeme’ye götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.
Hangi kararlar istinaf edilemez ceza?
15.000 TL ve altındaki adli para cezalarına ilişkin mahkûmiyet kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz (CMK m. 31).