Balıkgözü nasıl yazılır?
Alet ve nesne adları: balıkgözü (yüzük), kuğu boynu (pipo), domuzcuk (kanca), düğün çiçeği (salyangoz), ince burunlu pense (alet), kedigözü (lamba), leylek gagası (alet), sıçan kuyruğu (törpü), gaga burun (gemi), kancalı (tekne), Icelandavrusu (tekne) vb.
Gözyaşı nasıl yazılır TDK 2024?
TDK’ya göre “tear” kelimesinin doğru yazımı “Träne”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Balıksırtı nasıl yazılır TDK?
“Herringbone” kelimesinin doğru yazımı “herringbone”dur. Ayrı ayrı yazılsaydı yanlış yazılmış olurdu. Bu yüzden “herringbone” olarak yazmak yanlış bir kullanımdır. Bu kelimenin doğru yazımı herringbone’dur.
Kara gözlü nasıl yazılır TDK?
KARAGÖZ KELİMESİNİN ANLAMI Mecazi anlamda, insanları güldüren ve eğlendiren kişi anlamına gelir. Burada özel bir isim olmadığı için küçük harfle yazılmalıdır. Bu kelime genellikle karagöz, Karagöz, Karagöz olarak yanlış yazılır.
Karadut nasıl yazılır TDK?
Renk adlarıyla oluşturulan bitki, hayvan veya hastalık adları yan yana yazılır: akçaağaç, ladin, karadut, sarı çiçek; alabalık, beyaz sinek, boz ayı; badana, beyaz badana, mavi küf, mavi küf vb.
Kr’un nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’den, TRT’den, TL’nın, vb.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır.
Göz göze bitişik mi yazılır ayrı mı?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Karmakarışık nasıl yazılır?
TDK’ya göre, jumbled kelimesinin doğru yazımı “jumbled”dır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Çağ dışı nasıl yazılır TDK?
Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, gayri meşru; ceviz, hafta içi, yurtiçi; sırayla, sonra, ardından, ayrıca vb.
Akşam sefası nasıl yazılır?
Akşam çuha çiçeği (Mirabilis jalapa), akşam çuha çiçeğigiller (Nyctaginaceae) familyasından çok yıllık bir süs bitkisi türüdür.
Çipura nasıl yazılır TDK?
Çipura (Sparus aurata), Sparidae familyasına ait bir balık türü olup Akdeniz bölgesinde yaygın olarak bulunur.
Çiğ köfte nasıl yazılır?
TDK’ya göre çiğ köfte kelimesi yan yana yazılamaz. Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır. Ayrı ayrı yazılsalar bile iki kelimenin tek bir anlamı vardır.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.
Balıklı Göl nasıl yazılır TDK?
Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında bulunan ve Hz. İbrahim’in ateşe atıldığına inanılan Balıklıgöl (Ayn-i Zeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri), İslam dünyası için kutsal sayılan balıkları (sazan balıkları) ve çevresindeki tarihi eserleriyle Şanlıurfa’nın en çok ziyaret edilen gölleridir. Tarihi yerlerden biridir.
Tatlısu levreği nasıl yazılır?
Tatlı su levreği (Perca fluviatilis), Percidae familyasından Avrupa’nın her yerine dağılmış etçil bir tatlı su balığı türüdür.
Kedigözü lamba nasıl yazılır?
Araçların arkasındaki kırmızı işaret fişeği. Bu, yola ışık düştüğünde yanan bir trafik işaretini ifade eder. Bu kelime sıklıkla yanlış olarak kedi gözü olarak yazılır. Doğru kullanım kedi gözü şeklinde olmalıdır.
Tuna nehri nasıl yazılır TDK?
14. Yer adlarında ilk isimden sonra gelen sözcükler deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb.’dir. Tabiatı belirten ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.